Grensoverschrijdend en innovatief

Spreek je Buurtaal is een project waarbij basisscholen in de grensregio elkaars taal en cultuur leren kennen. In totaal 33 scholen in de Achterhoek, Twente, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen geven de komende jaren lessen in hun buurtaal. Daarbij gaan de scholen onder andere partnerschappen aan met scholen aan de andere kant van de grens. Op die manier leren ze op een doeltreffende en leuke manier elkaars taal en cultuur. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Europees subsidieprogramma INTERREG V A.

Om kwalitatief hoogwaardig buurtaalonderwijs te bieden zijn er diverse opleidingstrajecten in samenwerking met het instituut Radboud In’to Languages. Daarmee krijgen leerkrachten een op maat gemaakte opleiding op het gebied van de taal en vakdidactiek. Daarnaast wordt er met de betrokken leerkrachten gedurende het project aandacht besteed aan het (door)ontwikkelen van passend didactisch lesmateriaal.

Spreek je buurtaal is in 2016 gestart en het project heeft een looptijd van vier jaar. Naast de 33 basisscholen en hun schoolbesturen, zijn ook de Regio Achterhoek, Bezirksregierung Münster, Landesschulbehörde Osnabrück, de Nederlandse Taalunie en zestien Nederlandse en Duitse gemeenten betrokken. Tijdens het project wordt er gekeken naar mogelijkheden om een expertise- en coördinatiepunt voor het buurtaalonderwijs op te zetten. Dit punt zou het buurtaalonderwijs moeten verankeren in het EUREGIO-gebied.

Wilt u meer informatie over het project of wilt u zelf starten met buurtaalonderwijs en daar meer informatie over hebben? Kijk dan eens bij Projectinformatie.

U kunt ook contact opnemen met Alexandra Arens (Projectleider Spreek je buurtaal).